Test de Displazie

Diagnostic și Procedură

Din 2014 Clinica Veterinară Lempeș este un Centru Medical Veterinar Acreditat pentru diagnosticul displaziei de șold (HD) și de cot (ED).

Menționăm că din 1979 și mai intens începând cu 1995 ne ocupăm de diagnosticul și tratamentul chirurgical al displaziei de șod și de cot, boli cu caracter ereditar, care apar cu precădere la câinii de talie mare.

Diagnosticul displaziei presupune o examinare radiografică a șodului și a cotului, urmata de o evaluare a imaginilor obținute și în final de atribuirea unui calificativ privind gradul de displazie pentru pacientul în cauză.
Formularul de evaluare completat cu datele de identificare ale câinelui și cu calificativul acordat de noi, împreună cu radigrafiile făcute, se trimit la CDMEC (Comisia de Diagnostic pentru Maladii Ereditare ale Câinelui), comisie care pe baza unor criterii aprobate de FCI (Federația Chinologică Internațională), va stabili gradul de displazie pentru câinele examinat și va elibera un Certificat oficial în acest sens. Acest calificativ, care va fi cel definitiv, se trece și pe pedigree-ul câinelui. 

Procedura pentru realizarea testului de displazie:

  1. Pentru testul oficial de displazie câinele are nevoie de CIP și sunt necesare actele în original (Pedigree). Datele proprietarului, datele câinelui precum și numărul CIP-lui, numarul de inregistrare în COR (Cartea de origine Romînă) se vor trece pe radiografiile făcute.
    Pentru testul de displazie făcut doar în scop orientativ nu sunt necesare actele menționate.
  2. Proprietarii se prezintă la noi în clinică în ziua și la ora programată. Pentru a realiza radiografii corespunzătoare, poziționarea corectă este obligatorie și în acest scop pacientul va fi anesteziat, procedură pentru care câinele nu va consuma alimente cu 12 ore înaintea testului.
  3. În continuare se vor efectua radiografiile cerute:
    • O radiografie cu bazinul pentru displazia de șold (HD).
    • Două radiografii cu cotul drept și două radiografii cu cotul stâng pentru displazia de cot (ED).
  4. Se evaluează rezultatele iar proprietarul  va  fi informat  privind  gradul de displazie și va primi imaginile radiografiilor, copiate pe CD.
Echipament pentru diagnosticarea displaziei
Dr. Makk Vitor realizand un test de displazie
Test de displazie cabinet veterinar